Wat zijn plug-ins?

Wat zijn plug-ins?

Als je een website hebt, of van plan bent er 1 te nemen, dan heb je wellicht al een beetje research gedaan. En als je dan op WordPress bent uitgekomen, dan ben je er vast al iets over tegen gekomen: Plug-ins. Maar wat zijn plug-insnu precies en waarom heb je ze nodig? In dit artikel ga je dat duidelijk maken.

Wat zijn plug-ins?

Wat zijn plug-ins?
Plug-ins zijn in principe kleine stukjes software, die een bepaalde functie binnen je website vervullen. Het komt in de vorm van een programma of klein stukje code of script, wat gebruiksklaar voor je gemaakt is, zodat je het enkel hoeft te installeren. Het moeilijke codeerwerk is al voor je gedaan. Soms moet er nog wel een en ander ingesteld worden, maar vaak zit er een wizard bij, die je stap voor stap door dat proces heen voert. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er bestaat waarschijnlijk wel een plug-in voor. Volgens WordPress.org zijn er inmiddels al meer dan 58000! De kans is dus groot dat waar je een plug-in voor zoekt, door iemand gemaakt is!

Waar kan ik plug-ins dan voor gebruiken?

Er bestaan dus enorm veel soorten plug-ins, maar wat kunnen ze dan? Ik denk dat ik dat het beste aan de hand van een aantal voorbeelden kan uitleggen.

Beveiliging

Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid van je website. Je hebt natuurlijk een sterk wachtwoord gekozen voor je inloggegevens, maar ondanks dat is er altijd een gevaar dat hackers toegang tot je website krijgen (kies dan ook nooit voor de gebruikersnaam admin, die wordt het meeste geprobeerd ;) ). Door een beveiligingsplug-in te installeren op je website, maak je het de digitale indringers al een stuk lastiger. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde landen of IP-adressen uitsluiten en instellen hoe vaak iemand het mis kan hebben, voordat het IP-adres geblokt wordt. Waterdicht bestaat natuurlijk nooit, maar dit helpt zeker wel. Ook waarschuwen sommige van deze plug-ins je via e-mail, als je hier kiest. Je krijgt dan een melding dat er iemand heeft geprobeerd in te loggen en deze na een x-tal (naar gelang je het hebt ingesteld) is uitgesloten. Ook kunnen dit soort plug-ins vaak een beveiligingsscan doen en je wellicht op tijd op de hoogte brengen van schadelijke software op je website. Mijn advies is dan ook, installeer altijd een beveiligingsplug-in! Mijn favoriet hier voor is de Wordfence plug-in.

Caching plug-ins

Ook zijn er zogenaamde caching plug-ins. Deze zorgen er voor dat je website snel blijft. Dit doet hij door bepaalde bestanden op te slaan op de server.
Je moet het zo zien. Wanneer iemand jouw website bezoekt, zal de browser een verzoek naar de server sturen. Vervolgens wordt dit verwerkt en stuurt de server  de informatie terug naar de browser, waarmee de pagina als het ware op wordt gebouwd al eindresultaat. Dit gaat in principe natuurlijk een stuk sneller, dan dat ik het hier lijk uit te leggen. Maar toch kan het soms even duren, zeker als er veel content en dan met name bestanden als afbeeldingen op een pagina staan. Om in de toekomst pagina's, die ongewijzigd zijn sneller te kunnen laten zien, zal de caching plug-in de server opdracht geven bepaalde bestanden op te slaan, waardoor het proces versneld kan worden.  Er zijn veel caching plug-ins te krijgen en afhankelijk van of je bereid bent er voor te betalen, zou ik de wp-rocket aanraden.

Verder zijn er nog allerlei plug-ins te vinden voor mensen die speciale functies zoeken. Agenda plug-ins, anti-spamplug-ins, plug-ins die aan mailinglijsten zijn gekoppeld, betaalsystemen, webshopsystemen enzovoort. Dus ben je op zoek naar een bepaalde functie, ga op zoek binnen WordPress, want de kans is groot dat er een plug-in voor bestaat!

In een volgend artikel zal ik wat dieper ingaan op de verschillende categorieën plug-ins.